All posts in “Competitions”

Dihkroos Model - Architensions

Dikhroos: A Public Space Activator

Architensions presents Dikhroos, designed in collaboration with Transsolar NY, a portable tent originally designed for a competition organized by Architectural League of New York and Socrates Sculpture Park . The project engages the users through different conditions of light filtered via dichroic film by 3M . Dikhroos derived from the Greek and means dual-color. The main structure is composed with bamboo poles joined together with custom 3D printed joints. Our proposal, which responded rigorously to the brief which asked for an easy assembly and a strong presence in the park, has now a new life and will see its first prototype soon! Stay tuned! Photo credit by Elizabeth Leitzell

ARCHITENSIONS -BANDIRMAPARK

Bandirma Park Masterplan Released

Our Bandirma Park masterplan was conceived sculpting the landscape creating a continuous man-made surface that enters every building and creates a new typology: the split building. The result is a succession of protected plazas woven together activating the park throughout the entire year. Our team was composed by Format Engineers led by Stephen Melville and Transsolar KlimaEngineering  led by Krista Palen.

Architensions - Design Our Ryde - Rising Ryde - Evening View

Architensions Releases Stage 2 Design for Civic Centre in Ryde Australia

For Immediate Release:

Design Our Ryde: Rising Ryde
Architecture as a Living System

Conceived as a hill-shaped building covered in local vegetation embracing the local communities and context, Architensions imagines a building as a complex system of social connections and interactions with nature to generate an ecological system that prioritizes people.

The architecture becomes an open spatial system that helps aggregate its micro-cells to the macro scale of the city. It is the user that defines the use of the space with its continuous movement, trajectories, through a circulation system intertwined with the space that serves as a primary usable social condenser with its intricate succession of public plazas and vertical gardens.

View project details here.

Architensions - Rising Ryde

Architensions is among four shortlisted offices to design the Civic Center for the City of Ryde in Australia

For Immediate Release:

Architensions proposal for the Civic Center of the City of Ryde in Australia is selected for the second phase of the international competition among 175 entries from forty-nine countries.

The design for the Ryde Hub Precinct embraces the local context enhancing the raised topography of the site and the surrounding vegetation that becomes the iconic element of the new development.

See the official announcement of the shortlist here

Architensions is among four shortlisted offices to design the Civic Center for the City of Ryde in Australia

Highlighted Entry – Common Tectonics

For Immediate Release:

Architensions Proposal For A Building That Opens Towards The City Fabric Has Been Highlighted By A Jury Among 235 Proposal From 47 Countries.

Architecture must relate to urbanism. Under this premises the design for the new Aarhus School of Architecture wants to establish a relationship between the educational facility and the city fabric through a highly inspiring space totally open to the users. The school is conceived as a social condenser where students, city officials, professors and international visitors can use the same space to share knowledge, information, for the advancement of the discipline.

See more of our project here or click to see the other proposals.

Common Tectonics: Aarhus School of Architecture

Spatial Porosity Building Extension

Extension Between the Alvar Aalto Museum & The Central Museum of Finland

For Immediate Release:

Architensions proposes a Spatial Porosity building, light sloped canopy that dematerializes its presence—merging the front landscape with the back courtyard and topography.spatial porosity extension

The design for the extension aims to merge the edged angled geometries of the existing Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland with the fluidity of the movement of the connection paths that will make the two institutions function around a new pivotal public space. Instead of imposing a volume, a light sloped canopy, constructed with wood columns and glulam beams, dematerializes its presence, merging the front landscape with the back courtyard and the topography. At the urban scale a maximum level of porosity has been achieved to transform the new shopping / connecting addition into a social condenser and a connecting hub between the hill where the topography rapidly drops and the front plaza of the new Ruusupuisto University building. The new building creates an alternative access point to both museums connecting them in a north-south axis, while the transparent curtain wall absorbs the surrounding, fusing interiors with the landscape in an east-west axis direction. The respect and intention for the preservation of Aalto’s work and legacy has been taken into account since the early stage of the design. Coherent with this direction the choice of materiality has been fundamental to redefine the space in between the two museums. The volume interiorizes now two of the existing museums walls. The new addition juxtaposes light color clay bricks in grid pattern for the floors and the circulation elements to the original masonry bricks walls in a way to match the colors but announce the new building with a different texture.

Cultural Center in Italy

InfinityScape was submitted by Architensions for the Space to Culture Architectural Competition. The project was a chance to rethink a disused industrial place and transform it in a lively space for culture, art and public relationships. Wide and versatile open spaces are meant to provide local citizens and tourists a modern cultural / leisure time activities centre.