My School Is My Home: San Giorgio Kindergarten

  • Vernacular Micro-Urbanism  
  • San Giorgio, Brunico, Province of Bolzano, Italy 2016
  • STATUS: Competition Entry
  • PROGRAM: Preschool and Kindergarten
  • CLIENT: City of Brunico, Italy
  • DESIGN PRINCIPALS: Alessandro Orsini & Nick Roseboro
  • PROJECT ARCHITECT: Roberto De Luca
  • TEAM: Jianwei Li 
  • TOTAL: 36.4m2 / 392 sf
  • BUILDING: 2768 m2 / 29,795 sf
  • LANDSCAPE: 1202 m2 / 12,938 sf

Concept: The design metaphor used for the kindergarten St. George in Brunico is inspired by a small village surrounded by a clear ring that allows the vision of their surroundings. In fact, plant a primary shape, circle, representing the cycle of life and is the connective tissue of the building with ramps and plazas that distribute school functions.

The “circle” is a primordial figure, which refers to the fundamental human relationship with himself and with the surrounding environment. Before “object of thought” and the imaginative, the circularity alleges sphere of human action, to our body since childhood. This circle enclosing, in turn, a collection of shapes with a square base, the school-houses, which are teaching environments, recognizable by the children through the use of specific colors of interior walls of each volume.

ARCHITECTURE AND MATERIALS

The new school fits into the context merging perfectly traditional architectures present in the area. The volumes of teaching with their sloping roofs appear to come from the country itself, flowing together inside the ring of glass that smaterializzandosi a glimpse of the internal functions. The heart of the school consists of a court dedicated to kindergarteners whose focal point is a big tree. The Court for children children’s live local match instead of the nest. While the ring is composed of transparent glass that minimizes the Visual impact, the volumes are made up of a dolomite stone skin clear cut and placed according to a grid pattern sfalzato. The colour pink-yellow stone fosters the reflection of the sunlight making it penetrate through the courts and the large openings framed by fir wood slats.

STRATEGIES FOR THE ENVIRONMENT

1. Daylight: the arrangement of functions and is designed in such a way as to optimize natural light exposure during the hours of use of the premises. The presence of skylights provides light in vertical connections while the prerimetrale transparent wall allows access of natural light in areas that otherwise costiuitoscono primary circulation, avoiding the constant use of artificial light. 2. photovoltaic geothermal heat pump. These systems use solar radiation like power to compensate for thermal extraction with heat pump represents a source of energy during periods of high load. They can store energy in the soil during the summer months, when heating loads are minimal recovering it during the winter months. The solar thermal can be integrated in the roof. The use of natural ventilation and is favoured by the presence of the courts, while the floor heating system more efficient to heat spaces with pipes are embedded in the prefabricated concrete slab. 3. Rainwater from roofs is collected and stored in an underground tank which makes it usable for sanitary use and-after treatment-for hot water and drinking.

LANDSCAPE

The lot on which the new school is sealed by a wood surface that ensures the safety of children. The green area around the school is divided into the programmatic areas of the game, each for a specific education group, and semi-permeable pavement alternating with grass. Other areas are equipped with hillocks of sand and running course for physical activity outdoors.