• PROGRAM: Residential
  • CLIENT: Withheld
  • PARTNER IN CHARGE: Alessandro Orsini
  • PROJECT ARCHITECT: Ronald Dapsis
  • TEAM: Anna Perelman, Alsira Raxhimi, Jonathan Sevy
  • CONSULTANTS: Sarrah Khan (Structural), Extravega NY (Fabrication)

Our project for a renovation of a loft space is located in the former silk goods district on the border between Soho and Tribeca in a very well crafted brick and wood structure building. The former industrial loft will be converted into a residence for an art collector and entrepreneur. The floor plan has been conceived as a progression of disintegration of the partition walls. From the back of the apartment where the private rooms are located to the public and semi-public areas, the cuts on the ceiling trace a memory of an existing partition wall giving the impression of an ideal programmatic division of the space. The floor plan geometry has been studied in reference to Le Corbusier’s Chandigarh buildings. By creating a main curvilinear and organic shaped path the corners of the space have been re-configured eliminating most 90 degree angles. The cuts on the ceiling will house all the mechanical, lighting and security system of residence leaving the rest of the ceiling free from any objects or obstacle. In addition to the new acquired fluidity of the floor plan we are adding perforated and back lit surfaces like connective tissue or membranes that function as elements of communication between the different programmatic spaces.