• PROGRAM: Thematic Pavilion for World Expo
  • CLIENT: Yeosu Expo
  • PARTNER IN CHARGE: Alessandro Orsini
  • PROJECT ARCHITECT: Anna Perelman
  • TEAM: Alessandro Mangione, Francesco Bartolozzi
  • CONSULTANTS: Prof. Don Wall (Project Advisors), BDP London (Engineering), Jenny Landamore, James Mickelburgh (Structural), Mark Maidment (Environmental), Fabrizio Filippi, (Acoustics)

A WATERFALL CONNECTING THE SKY AND THE OCEAN
The New Thematic Pavilion for the Yeosu 2012 world expo intends to raise interests and awareness of the oceans and to explore educational and scientific aspects of the state of the art research on the marine environment. The ocean is the origin of life and of living organisms of the Earth, and so it’s connecting together all the living elements of our environment. To celebrate the ocean and its unifying element, the water, we developed our design concept around the shape of a waterfall. Waterfalls are typical elements of the Korean landscape like the Cheonjiyeon, meaning a waterfall connecting the sky (Ch’eon) and land (ji). In section the building is shaped like a waterfall where three main volumes plug in the structure and shaped like submersed objects covered in plants and greenery. The theme exhibition with its dedicated spaces follows the logic of the section of the ocean. From the superficial level of the water to the abyss, we are exploring every aspect of the different oceanic environments with high resolution screens and interactive tools. The visitor will start from the top of the building in the sky lobby with the possibility to enjoy the view of the bay from the observation deck and then moving down in the pavilion exploring the first exhibition space related to the superficial strata of the water: intertidal zone from 0-200 meters, which is the limit of the photosynthesis process. Moving down in the pavilion it is possible to visit the different facilities and laboratories for the real time monitoring of the ocean, a methodology first explored in the research at the Neptune Institute at the University of Washington. Then the visitor will be in the middle strata called benthic zone, circulating down through the building until they will visit the Abyssal of the ocean exhibition. The visitor will be experiencing the waterfall from the inside, moving through the building in a promenade of ramps and escalators arriving in the area dedicated to the BPA exhibition with the state of the art technology for projection and space for panel discussion. A lush water garden will complete the pavilion at the ground/water level making a visual connection between the new building and the water. The whole facility will be fully environmentally friendly using sun, water and the wind to produce energy.
ENVIRONMENTAL STRATEGY
The objective of our environmental strategy is to create a healthy, enjoyable, low energy and sustainable environment where staff and visitors can develop and contribute to their maximum potential. The design process is primarily based on a strong commitment to sustainability using passive means, that is, by firstly considering the building form and envelope and how it can influence and modify the environment within it.  There is also a strong commitment to minimize carbon emissions, by the selection of the most carbon efficient energy source and considering the use of renewable technologies. Building form plays a very important part in defining the internal environment and the need or otherwisefor energy intensive intervention in maintaining comfortable internal conditions. We must use appropriate building design and “passive engineering” before we consider any dynamic (active) systems that may be necessary to further control the internal environment.
THEMATIC EXHIBITION SPACES
The pavilion rooms provide a multi sensorial experience to the visitors, a real immersion in the deepness of the oceans. Everyone can have a personal and interactive connection to the building, which becomes a living creature thanks to the sensorial features of the entire envelope. The paths connecting the exhibition spaces drive and introduce the visitor to the “virtual pools”. The surfaces tell a story about the life in the deepness of the oceans and Interact with visitors through biometric systems and tracking videos. The presence of visitors in the “virtual pools” and their movements, have an effective impact on the virtual environment, contributing to increase the awareness of the connection between the human being and the oceans. From the ceiling to the floor, going through the walls, the entire space is alive: sound, light, and smell that come from the oceans. Holographic screens cover the rooms capturing high resolution images from projectors, camouflaged within the envelope, which are synchronized as cascades to re-produce absolutely realistic images. The entire building is connected with the major international oceanographic research centers.